четвъртък, 11 декември 2008 г.

Филе от мерлуза на шиш



1 кг филе от мерлуза

5-6 глави лук

3-4 червени домата

1 к.ч. оцет

1 к.ч. олио

4 с.л. нарязан наситно магданоз

сол


за соса:

1 скилидка чесън

2 ч.ч. орехи

сол на вкус

1/2 изцедено кисело мляко (може и обикновенно)

вода колкото да стане със желаната консистенция)

2 с.л. лимонов сок (може и без него разбира се)

Филето както е с кожата нарязваме на паченца, които посоляваме и нанизваме на шишчета, като между тях слагаме лук и домати. Приготвяме сместа от олио и оцети потапяме в нея шишовете, които печем в предварително загрята скара или грил- тиган. Приготвяме сос от изброените продукти в блендера. Изпечените шишчета сервираме с изпечени картофи с копър и масло и соса.

*Заб. Аз не наредих домати на шишчетата, а в сместа от оцет и олио налях 1 чаша доматен сок + 1 ч.л. захар. Когато сложих шишчетата да се пекат с малка лъжичка поливах периодично от сместа върху тях.
източник: книга "Българска традиционна кухня" - Димитър Мантов

Няма коментари: